Kosteiden tilojen remontti

Tammilaminaattitaso

Tässä projektissa remontoitiin kodinhoitohuone, pesuhuone ja sauna, jotka uusittiinkin lähes kokonaan. Ainoa mitä säästettiin, olivat kodinhoitohuoneen hyväkuntoiset kaapit.

Kodinhoitohuoneesta saatiin viihtyisä ja valoisa laatoittamalla seinät suurella valkoisella laatalla. Valoisuutta tehostettiin uusilla katto- ja työtasovalaisimilla, jotka ovat himmennettäviä. Koska khh toimii myös pukuhuoneena, tuotiin sinne lämpöä tammilaminaattitasolla ja hieman luksusta välitilan kiiltävällä mosaiikkilaatalla. Samalla, kun taso uusittiin, saatiin pesukoneen liitännät siirrettyä altaan yhteyteen. Pieni rustiikkinen istuin toimii pukeutumisapuna ja ritilämatolla voi astella kuivin jaloin.

Pesuhuone oli jo aikaisemmin monitoimitila ja kaikki toiminnot haluttiin säilyttää entisillä paikoillaan. Wc-istuin eristettiin muusta tilasta rakentamalla sen sivulle puolikorkea seinäke, johon saatiin kätevästi upotettua myös pieni hylly. Kaikki seinäkkeen, kuten myös oviaukkojen kulmat, huoliteltiin laattalistalla. Tilassa ei siis ole huoltoa vaativia oven karmeja, koska lasiovet on kiinnitetty suoraan oviaukkoihin.

Pesuallas vaihdettiin modernimpaan versioon, jossa on myös hieman laskutilaa sivulla. Sivuilta valaiseva peili ei jätä kasvoille varjoja, joten se toimii hyvin meikatessa tai partaa ajaessa. Suihkut vaihdettiin miellyttäviin sadesuihkuihin ja pyyhkeet kuivatetaan uusilla pyyhetangoilla. Tehosteseinälle valittiin tumma seinälaatta, jota raikastettiin valkoisella saumauksella. Pesutilan uusi valaistus on tehokas, mutta himmennettävä.

Saunan kattoa laskettiin, jotta porras saatiin matalammaksi. Tunnelmallisen saunan seinät on verhoiltu mustaksi petsatulla vaneripaneelilla ja tervaleppälauteet sekä katto kauttaaltaan on käsitelty valkoisella vahalla, jotta ne säilyttäisivät vaalean värinsä. Alalaude peittää nyt koko saunan alan, joten tila on turvallinen ja vaikuttaa myös isommalta kuin ennen. Kaunis valkoinen kiuas ei kuumene kyljestään polttavaksi, joten se ei tarvitse erillistä suojaa. Sauna valaistiin selkänojan taakse asennetuilla kuituvaloilla sekä ylälauteen alle asennetuilla kuituvalaisimilla.

”Suunnittelu onnistui hyvin – tilat ovat nyt todella toimivat ja värimaailma on juuri mitä haluttiinkin”, kommentoi talon rouva.

Uusista viihtyisistä tiloista nautiskelee myös talon valtiatar, Tamara-kissa, joka on jo ehtinyt valita omat tähystys- ja lepopaikkansa kodinhoito- ja pesuhuoneesta.

Sirpa Arbelius SI

Puh. 050 304 5104